Standaarden waarvan het gebruik wordt aangeraden

Ga-aangeraden.png
Aangeraden
Ga-ontraden-uit.png
Ontraden
Ga-voorwaarden-uit.png
Onder
voorwaarden
Ga-onbekend-uit.png
Onbekend

Van de volgende standaarden wordt het gebruik aangeraden:

StandaardToelichting gebruiksadvies
Ades Baseline ProfilesXML-, PDF-, CMS-, en ZIP-documenten voorzien van een geavanceerde of gekwalificeerde elektronische handtekening of zegel moeten voldoen aan de AdES Baseline Profiles [1].
Afspelen educatieve contentDe afspraak geeft ontwikkelaars van en applicaties voor digitaal leermateriaal houvast bij het ontwikkelen van de technische specificaties ten behoeve van uitwisselbaarheid en herbruikbaarheid. Ook geeft de afspraak ontwikkelaars van afspeelomgevingen houvast bij het ontwikkelen van de technische specificaties voor deze leeromgeving. Verder maakt afspraak mogelijk dat het leermateriaal zonder problemen in diverse afspeelomgevingen kan worden afgespeeld.
Beschikbaar stellen en verzamelen metadataEdustandaard-afspraak met werkingsgebied ho.
CMISOpgenomen op pas-toe-of-leg-uit lijst van het Forum Standaardisatie
Certificeringsschema ROSAEdustandaard-afspraak met werkingsgebied ho.
Content packagingEdustandaard-afspraak met werkingsgebied ho.
DKIMHet is noodzakelijk deze up-to-date standaarden voor e-mailbeveiliging breed in te voeren, want het werkt alleen als alle betrokken partijen deze standaarden doorvoeren.
DMARCHet is noodzakelijk deze up-to-date standaarden voor e-mailbeveiliging breed in te voeren, want het werkt alleen als alle betrokken partijen deze standaarden doorvoeren.
DNSSECDNSSEC is een dienst van SURFnet en maakt onderdeel uit van de dienst SURFdomeinen: zie https://www.surf.nl/diensten-en-producten/surfdomeinen/index.html
DOIDOI worden uitgegeven door DOI Registration Agencies (RA). Veel uitgeverijen wijzen een DOI toe aan door hen uitgegeven publicaties.
Digital Item Declaration LanguageEdustandaard-afspraak met werkingsgebied ho. Voor het transport van Digital Item Declaration Language en Metadata Object Description Scheme pakketjes wordt vaak gebruik gemaakt van OAI-PMH.
Distributie en toegang digitale leermiddelenEdustandaard-afspraak met werkingsgebied ho.
Dutch Exam ProfileEdustandaard-afspraak met werkingsgebied ho.
Edukoppeling TransactiestandaardEdustandaard-afspraak met werkingsgebied ho.
HODEXEdustandaard-afspraak met werkingsgebied ho.
HTMLHyperText Markup Language 5 (HTML5) is de nieuwste, afgewerkte versie van de HTML-standaard. Het is een opmaaktaal voor de specificatie van content, voornamelijk bedoeld voor het world wide web. HTML5 is een standaard van het Word Wide Web Consortium (W3C) sinds oktober 2014. HTML5 is als standaard dan wel klaar, maar de ondersteuning van specifieke functies in bepaalde browsers is nog een zorgpunt. Ten opzichte van HTML4 zijn er enkele wijzigingen. HTML5 zorgt ervoor dat webapplicaties offline beschikbaar kunnen worden. Bij het eerste bezoek aan de applicatie downloadt de gebruiker automatisch de benodigde files voor de webapp waarna deze applicatie later offline gebruikt wordt. Als de gebruiker in zo'n offline-applicatie veranderingen aanbrengt, worden deze naar de server doorgestuurd op het eerstvolgende moment dat er weer internetverbinding is. Verder is er nu een mogelijkheid om drag and drop te implementeren en er zijn tags beschikbaar die het mogelijk maken om interactieve content af te spelen, zonder gebruik te maken van een Flash Player plugin
IPv4 en IPv6
Metadata Object Description SchemeEdustandaard-afspraak met werkingsgebied ho. Voor het transport van Metadata Object Description Scheme en Digital Item Declaration Language pakketjes wordt vaak gebruik gemaakt van OAI-PMH.
Metadata opvragenEdustandaard-afspraak met werkingsgebied ho.
NEN-ISO/IEC 27001
NEN-ISO/IEC 27002
Open Onderwijs APIHogeronderwijsinstellingen die onderwijsdata op een gestandaardiseerde manier willen ontsluiten, implementeren een eigen API die op de Open Onderwijs API standaard gebaseerd is.

Voordelen:

  • geen hoge kosten
  • snelle ontwikkeling
  • geen aparte apps per instelling
  • simpelere data-uitwisseling tussen instellingen
  • apps van derden zijn geschikt voor meerdere instellingen
  • veilige informatiedeling
PDF A-1Toepassing bij archivering
PDF A-2Toepassing bij archivering
SPFHet is noodzakelijk deze up-to-date standaarden voor e-mailbeveiliging breed in te voeren, want het werkt alleen als alle betrokken partijen deze standaarden doorvoeren.
STARTTLS en DANEHet is noodzakelijk deze up-to-date standaarden voor e-mailbeveiliging breed in te voeren, want het werkt alleen als alle betrokken partijen deze standaarden doorvoeren.
SemanticsEdustandaard-afspraak met werkingsgebied ho.
TLSHet TLS protocol is onderdeel van servercertificaten die door de dienst SURFcertificaten worden aangeboden. https://www.surf.nl/diensten-en-producten/surfcertificaten/index.html
UPIEdustandaard-afspraak met werkingsgebied ho.
URN-NBNEdustandaard-afspraak met werkingsgebied ho.
VOOTAls een organisatie in SURFconext groepen wil hergebruiken die de organisatie zelf definieert en beheert, dan wordt de organisatie gezien als een externe groupprovider. Er moet dan naast een koppeling voor individuele gebruikers ook een koppeling voor groepen gemaakt worden met SURFconext met behulp van het VOOT-protocol.
WPA2 Enterprise